Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Fiziksel Değişimler Genlere Nasıl İşler?

Fiziksel Değişimler Genlere Nasıl İşler?
2 dakika
13,885
Tüm Reklamları Kapat

Epigenetiğin oldukça kısıtlı ve şimdilik az anlaşılmış mekanizmaları haricinde, hiçbir fiziksel değişim genlerde doğrudan bir değişime neden olamaz.

Çoğu zaman insanlar, avantajlı olan bir özelliğin nasıl olup da genlere etki edebileceğini anlamakta güçlük çekerler. Örneğin, insanların iki ayak üzerine kalkması nasıl olmuş da genlerimizi değiştirmiş olabilir? Nasıl oldu da iki ayak üzerine kalkan insanlar bu özelliklerini genetik olarak gelecek nesillere aktarabildi? Cevap basit: Bu düşünce tarzı, evrimsel süreci tam tersi yönden okumaktan kaynaklanmaktadır. 

Tüm Reklamları Kapat

Bir farenin kuyruğunu 10.000 nesil boyunca kesseniz de, farenin yavruları yine kuyruklarıyla doğacaktır ve normal şekilde kuyruk sahibi olacaklardır. Çünkü kuyruğu fiziksel olarak kesmek, genlere hiçbir etkisi olmayan bir uygulamadır. Dolayısıyla kuyruğu kesilmiş fare ürediğinde, kuyruğu üreten genleri normal şekilde yavrularına aktaracaktır ve yavrular kuyruklarıyla doğacaktır. Aynı durum saç boyatma, sünnet olma, bronzlaşma, kas yapma, iki ayak üzerine doğrulmaya çalışma vb. fiziksel değişimlerde geçerlidir. 1850'lerin sonlarında çürütülmüş olan Lamarckçı Evrim, bu tür bir hayali değişim mekanizmasına dayanır. Fakat fiziksel değişimin genleri doğrudan değiştirmesi mümkün değildir (yeni yükselen bir alan olarak epigenetiğin etkileri göz ardı edilmektedir). 

İşin aslı şu şekildedir: İnsan popülasyonunun ataları içerisinde genetik bir çeşitlilik yelpazesi bulunmaktadır. Bu yelpaze gerek eşeyli üreme sırasındaki crossing-over (gen çaprazlanması) nedeniyle, gerek mutasyonlar, transpozonlar, vb. Çeşitlilik Mekanizmaları sayesinde sürekli olarak yaratılmaktadır. Bu değişimlerin çoğu bir anda müthiş bir gelişme yaratmaz. Yani dört ayak üzerinde yürüyen bir hayvan, 1-2 mutasyona uğrayıp da iki ayak üzerine dikilmez. 

Bunun yerine olan şudur: Söz konusu çeşitlilik, bazı insan atası bireylerinin iki ayakları üzerinde daha uzun süre, daha rahat ve sorunsuz bir şekilde durabilmelerini sağlamaktadır (örneğin genetik farklılıklarından ötürü omurgaları biraz daha esnektir, kasları biraz daha esnektir, vs.). Eğer ki bu bireylerin söz konusu bu farklılıkları onlara hayatta kalma ve üreme konusunda avantaj sağlarsa (ki sağlamak zorunda değildir - ama sağlarsa), bu bireyler daha kolay hayatta kalacak ve üreyeceklerdir (buna neden olan Doğal, Cinsel, Yapay, vb. Seçilim Mekanizmaları'dır). Bu sayede, kendilerini "farklı" kılan o genleri de gelecek nesillere daha kolay ve fazla aktaracaklardır. Böylece bir sonraki nesil içerisinde "iki ayak üzerine daha kolay dikilebilen" insan atalarının sayısı daha fazla olacaktır. Bu çeşitlilik yaratımı ve seçilim döngüsü sürekli devam ettikçe, her nesilde diğerlerinden daha "başarılı" olanlar (örneğimiz üzerinden gidersek, iki ayak üzerine daha kolay, sıkıntısız, başarılı dikilebilenler) avantaj sağlayarak çoğalacak, diğerleri ise (dikilemeyenler) elenerek yok olacaktır. Böylece nesiller geçtikçe dört ayak üzerinde yaşayan hayvanlardan, iki ayak üzerinde yaşayan hayvanlar (bu örnekte insanlar) evrimleşebilecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Bilim Budur! 9
  • Muhteşem! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • İnanılmaz 3
  • Güldürdü 2
  • Umut Verici! 2
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/04/2024 20:34:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5561

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Fiziksel Değişimler Genlere Nasıl İşler?. (1 Mart 2016). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5561
Bakırcı, Ç. M. (2016, March 01). Fiziksel Değişimler Genlere Nasıl İşler?. Evrim Ağacı. Retrieved April 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5561
Ç. M. Bakırcı. “Fiziksel Değişimler Genlere Nasıl İşler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 01 Mar. 2016, https://evrimagaci.org/s/5561.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Fiziksel Değişimler Genlere Nasıl İşler?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 01, 2016. https://evrimagaci.org/s/5561.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close