Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Neden Hindistan ve Çin Gibi Ülkelerin Nüfusu Bu Kadar Fazla?

Neden Hindistan ve Çin Gibi Ülkelerin Nüfusu Bu Kadar Fazla?
3 dakika
102,094
Tüm Reklamları Kapat

2013 sayımlarına göre Çin'in nüfusu 1.357 milyar, Hindistan'ın nüfusu 1.252 milyardır. İkisinin toplam nüfusu, tüm Dünya'nın %35'inden fazlasına denk gelmektedir! Bu iki ülkeden sonra Dünya'nın en kalabalık olan ülkesi olan ABD'nin sadece 321 milyon civarında nüfusu bulunmaktadır. Peki bu devasa fark neden kaynaklanıyor? Neden Hindistan ve Çin'in nüfusu bu kadar fazla?

Bunun sebebini, ülkelerin tarihlerinde ve coğrafyalarında aramak gerekiyor. Endüstri Devrimi öncesi toplumlarda nüfus, erişilebilen kaynak miktarına bağlı olarak şekillenmekteydi. Eğer ki bir bölgenin dengeli bir iklimi, verimli toprakları ve bolca suyu varsa, popülasyonu da hızla artmıştır. İşte Doğu Çin, bu bölgelerden birisidir.

Elbette, tarihsel olarak incelendiğinde bir bölgede üretilen ekin tipinin de nüfusa etkisi olduğu görülmektedir. Örneğin pirinç gibi geniş tarlalarda üretilmesi gereken ekinlerin bol olduğu bölgelerde, nüfus da artmıştır; çünkü insanlar tarlalarında çalıştırabilecekleri daha fazla sayıda çocuk istemişlerdir. Pirincin anavatanı olan Çin'de nüfusun artışının bir nedeni de bundandır. Aşağıdaki grafikte pirinç üreticisi olan ülkeler ve bu ülkelerin pirinç üretim miktarları gösterilmektedir:

Tüm Reklamları Kapat

image

Pirincin nüfus büyümesine bir diğer etkisi daha vardır: Kalori değerleri. 1 birim pirinçten elde edilen kalori miktarı, 1 birim tahıldan elde edilenden daha fazladır. Bu sayede, bu bölgede yaşayan daha fazla insan aynı anda doyurulabilmiş, kaynak bolluğunun üzerine bir de kaynak verimliliği eklenerek popülasyon büyümesine katkı sağlanmıştır. 

Bunlar haricinde tarihsel olarak önemli olan bir diğer veri de, tarımın ilk ortaya çıktığı bölgelerden birisinin Çin olmasıdır. Bu durum, özellikle Han Çinlileri'ne büyük katkı sağlamıştır ve popülasyonlarını hızla arttırmaları mümkün olmuştur. Elbette ki, günümüzdekinin aksine tarihte orduların sayıca üstünlüğü kazanma açısından en büyük faktörlerden birisiydi. Bu nedenle toplumlar çok sayıda erkek yetiştirmek ve onları savaşçı yapmak peşinde koşmuşlardır. Han Çinleri de bunlardan birisidir. Bu ordu sayesinde Çin, hem devasa bir toprak bütünlüğüne kavuşabilmiş, hem de bunu sürdürebilmeyi başarmıştır. 

Elbette ki Çin ve Hindistan'ın nüfusu hep bu kadar abartılı düzeylerde olmamıştır. Örneğin 1200-1300 yıllarında yaşadıkları Moğol saldırıları sonucunda nüfuslarının yarısı yok olmuş ve Avrupa'nın o dönemdeki nüfusu ile kabaca eşitlenmiştir. Keza, Dünya'nın diğer bölgelerindeki hızlı gelişmeler de Çin nüfusunun Dünya nüfusuna göreli oranını değiştirmiştir. Örneğin Endüstri Devrimi sonrasında Avrupa'nın popülasyonu 4 kata kadar hızlı bir artış göstermiş ve Çin'in o dönemdeki nüfusu ile kabaca eşitlenmiştir. Ancak Endüstri Devrimi'nin Çin'e ulaşması sonrasında Çin'in popülasyonu da hızla artışa geçmiş ve yine Avrupa'yı çok geride bırakmıştır. Zaten Çin'in günümüzdeki popülasyonunu sürdürebilmesinin tek yolu da endüstridir.

Tüm Reklamları Kapat

Ne var ki günümüzde popülasyon büyüklüğü başarı ile doğrudan ilişkili olmadığı için, Çin de ciddi sıkıntılar içerisindedir. Sadece tarımcılık ile nüfus büyüklüğü desteklenemediği için, Çin Komünist Partisi nüfus kontrolü yöntemlerini devreye sokmuştur. 1979 yılında "tek çocuk politikası" denen bir sisteme geçilmiş ve vatandaşların sadece tek çocuk yapmalarına izin verilmiştir. Bu denetim sayesinde, 400 milyon yeni çocuğun doğmasının önüne geçildiği hesaplanmıştır. Elbette bu kurala herkes uymamıştır; ancak uymayan insanlar hem maddi olarak, hem de iş kaybı veya zorunlu kürtaj gibi yöntemlerle cezalandırılmışlardır.

Tek Çocuk Politikası uygulamaya konduktan sonra Çin'de çocuk ve genç insan sayısı azaldı, yaşlı popülasyon oranı yükseldi. Kırmızı çizgi Çin'i, mavi çizgi Dünya ortalamasını göstermektedir.
Tek Çocuk Politikası uygulamaya konduktan sonra Çin'de çocuk ve genç insan sayısı azaldı, yaşlı popülasyon oranı yükseldi. Kırmızı çizgi Çin'i, mavi çizgi Dünya ortalamasını göstermektedir.
BBC

Lakin bu politikanın da olumsuz tarafları bulunmaktadır. İnsan haklarının ihlal ediliyor olabileceğine dair şüphelerin ötesinde, tek çocuk politikası kısa bir sürede yaşlı nüfusun hızla artarak 1965'te %8 ile Dünya ortalamasının (%13) 5 puan altında olan Çin'in, 2015 yılında yaşlı nüfus konusunda Dünya ortalamasını (%16) yakalamasına ve geçmeye doğru ilerlemesine neden olmuştur. Buna engel olmak isteyen Parti, 2015 yılında "iki çocuk politikası"na geçildiğini ilan etmiştir. Ne var ki tek çocuk sahibi olmak artık "sosyal norm" haline geldiği için, bu politikanın ne kadar işlevsel olacağını ancak zaman gösterecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 43
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 19
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Muhteşem! 5
  • Korkutucu! 3
  • İnanılmaz 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Üzücü! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • BBC. China To End One-Child Policy And Allow Two. (29 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2020. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • B. Viswanathan. Why Are Countries Like India And China So Densely Populated? What Are The Circumstances And Reasons?. (7 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 23 Nisan 2020. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 22:15:43 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4737

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Molekül
Süt
Yıl
Ay Görevleri
Olumsuz
Korku
Dişler
Nöron
Gün
Balina
Yok Oluş
Teleskop
Hayvanlar Alemi
Ağız
Görme
Venüs
Kimyasal Evrim
Nadir
Teori
İnsanlar
Elementler
Çeviri
Balıklar
Geometri
İnsan Sağlığı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Neden Hindistan ve Çin Gibi Ülkelerin Nüfusu Bu Kadar Fazla?. (5 Aralık 2016). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4737
Bakırcı, Ç. M. (2016, December 05). Neden Hindistan ve Çin Gibi Ülkelerin Nüfusu Bu Kadar Fazla?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4737
Ç. M. Bakırcı. “Neden Hindistan ve Çin Gibi Ülkelerin Nüfusu Bu Kadar Fazla?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Dec. 2016, https://evrimagaci.org/s/4737.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Neden Hindistan ve Çin Gibi Ülkelerin Nüfusu Bu Kadar Fazla?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 05, 2016. https://evrimagaci.org/s/4737.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close