Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Kuşların Silahları: Kanatlar, Evrim ve İnsanlara Saldırı

Kuşların Silahları: Kanatlar, Evrim ve İnsanlara Saldırı Detroit Free Press
2 dakika
6,885
Tüm Reklamları Kapat

Hiç bir kuşun saldırısına uğradınız mı? Emin olun bunu istemezdiniz. Çünkü o kanatlar, sadece tüy yumakları değil!

Kuşların dinozorlardan evrimleştikleri bugün net bir şekilde biliniyor. Ve o atalarından, günümüze kadar gelen nesillerde birçok şey değişti. Ancak atalarının kanatları haricinde pençeleri de bulunuyordu. Çünkü dinozorların ön uzuvları (kolları) kanatlara doğru evrimleşirken, eller hemen yok olmadılar. Örneğin Archaeopteryx gibi geçiş özelliklerini gösteren fosillerde bu pençelere rastlıyoruz. O kadar geriye gitmeye gerek yok, günümüzdeki kuşların da birçoğunda bu pençeler halen korunuyor; ancak sandığımızdan biraz daha farklı bir biçimde.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel süreçte kanatlar oluşurken, pençeler giderek köreldi ve 2 kuş soyu ile Moa olarak bilinen cinsler, sadece ellerini değil, kanatlarının da tamamını ve hatta kanatlardaki humerus kemiğinin omuzlara bağlanacağı soketleri bile tamamen yitirdiler. Çünkü evrimsel ekonomi ilkesi dahilinde kullanılmayan bir organ körelmeye mahkumdur.

Ancak kuşların birçok soyu, kanatlarını ve pençelerinin bazı kalıntılarını korudu. En azından belli miktar körelme olsa da, işlevsel olarak kullanabilen kuşlar biliyoruz. Örneğin Hoatzin olarak bilinen ve Archaeopteryx ile belli başlı benzerlikleri bulunan bir kuş türünün yavruları, kanatlarından çıkan pençelerini ağaçlara tutunmak için kullanmaktadırlar. Yani halen pençelerini fiziksel olarak korumaktadırlar! Ancak gelişimleri sırasında, yetişkin tüylerinin çıkmaya başlamasıyla birlikte bu pençeler ufalarak yok olmaktadır ve yetişkinlerde görülmez. 

Tüm Reklamları Kapat

Kuşların evrimindeki asıl ilginç olan şeyse, pençelerin körelmesi sırasında halen işe yarayacak bir özelliğin ortaya çıkmasıdır. Yukarıdaki görselde kanatlar üzerinde görülen çıkıntılar, eskiden ellerin ve pençelerin bulunduğu bölgedir. Kuşlar, bu kemik yapısını saldırıda ve savunmada gizli bir silah olarak kullanmaktadırlar. Bu sivri veya sert kemikler, düşmanı korkutmayı sağlayabilecek kadar sert saldırılarda kullanılabilirler.

Dolayısıyla, bir dahaki sefere bir kuşu korkuturken dikkatli olun. Hayvanların en temel reflekslerinden olan kaçma yerine, diğer en temel reflekslerden biri olan dövüşmeyi tercih edecek olursa, zayıflamış ve hayatta kalmakta işe yaramaz vücudunuz, milyonlarca yıllık vahşi evrimin sivri ürünleri karşısında olumsuz sonuçlar alabilir. 

Aşağıdaki videodan bu yapıların bir kuğu dövüşünde nasıl kullanıldığını izleyebilirsiniz. Ayrıca aşağıdan, insanlara saldıran bazı kuş fotoğraflarını görebilirsiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

"Doğa bir savaş alanıdır." diyoruz. Kimi zaman saldırı, hiç beklemediğiniz yerden gelebilir.


Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 4
  • Güldürdü 2
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 02:10:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1117

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Kuşların Silahları: Kanatlar, Evrim ve İnsanlara Saldırı. (29 Mart 2013). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1117
Bakırcı, Ç. M. (2013, March 29). Kuşların Silahları: Kanatlar, Evrim ve İnsanlara Saldırı. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1117
Ç. M. Bakırcı. “Kuşların Silahları: Kanatlar, Evrim ve İnsanlara Saldırı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Mar. 2013, https://evrimagaci.org/s/1117.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Kuşların Silahları: Kanatlar, Evrim ve İnsanlara Saldırı.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 29, 2013. https://evrimagaci.org/s/1117.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close