Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İsa Peygamberin En Gerçekçi Portre Çizimi

Adli Antropoloji, Tarihte Yaşamış En Önemli Kişilerden Birinin Görünümüyle İlgili Neler Söyleyebilir?

İsa Peygamberin En Gerçekçi Portre Çizimi
4 dakika
54,741
Tüm Reklamları Kapat

Aşağıdaki fotoğraf, İsa peygamberin kilise ve Hristiyan evlerde yaygın olarak kullanılan portre çizimlerinden birisidir (çok daha fazla betimlemeyi buraya tıklayarak görebilirsiniz):

Fakat bu çizimde bir tuhaflık olduğunu fark edebilirsiniz: Günümüzden 2000 yıl önce, günümüzün İsrail'inin sınırları içinde yer alan, Orta Doğu'daki ufak bir yerleşim yeri olan Nasıra'da yaşamış bir Yahudi'nin, Kuzey Avrupalılar'a benzer bir fiziksel görünümde olması fazlasıyla beklenmedik bir durumdur. Dönemin Orta Doğu coğrafyasındaki fiziksel görünüm ile uyuşmamaktadır.

Dahası, Matta İncili'ne göre İsa, çarmıha gerilmeden önce Gethsemane bahçelerinde yakalandığında, İşkariyot'un (Judas Iscariot'un) askerlere İsa'nın hangisi olduğunu söylemesi gerekti, çünkü askerler, İsa'yı havarilerinden ayırt edememişti. Bu durum, İsa'nın dönemin insanlarından pek de farklı gözükmediği fikrini doğrulamaktadır. Columbia Teolojik Papaz Okulu'ndan Carlos F. Cardoza-Orlandi şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

İsa çizimlerinde Batılı görünüm baskın olsa da, Dünya'nın farklı yerlerinde siyah derili, Arap ve hatta İspanyol olarak çizildiği de bilinmektedir.

Bu tarz bir fiziksel görünüm değişimi sadece İsa peygamberde görülmüyor. Antik zamanlarda yaşayan isimlerin hemen hepsi olduklarından daha farklı çiziliyor. Örneğin Antik Yunan'da erkeklerin gerçekte olduklarından daha kaslı ve dönemin "yakışıklılık" algısı ile perçinlenmiş bir şekilde çizildikleri biliniyor.

Bilim Işığında Gerçeğe Ulaşmak: Adli Antopoloji

Ancak kısmen yeni doğan bir bilim dalı, bu konudaki soru işaretlerini aydınlatmamızı sağlayabilir: adli antropoloji. Polislerin suçlu ve şüphelileri tespit etmek için kullandıkları yöntemlere benzer yöntemler kullanan adli antropologlar (İngiltere'den bilim insanları ve İsrail'den arkeologlar), İsa'nın gerçekte neye benzediğine yönelik soru işaretinin peşinden giderek MÖ 2-7 yılları ila MS 30-33 yılları arasında yaşadığı düşünülen İsa peygamberin bugüne kadar çizilmiş en gerçekçi resimlerinden birisini ortaya çıkardılar:

Bilim insanları, İsa'nın da yaşamış olduğu bölge olan Kudüs'ten o döneme ait çıkarılmış kafataslarını çıkarıp X-Işınlı Tomografi kullanarak dilim dilim haritalandırdılar. Daha sonra, bir bilgisayar yardımıyla bu kafatası yapısına uygun bir şekilde deri ve et giydirildi. Bilgisayar, insan anatomisini dikkate alarak bu işlemi gerçekleştirdi. Son olarak, Manchester Üniversitesi'nden emekli tıbbi ressam Richard Neave'in katkılarıyla, dini metinler, anlatılar ve bazı tarihi kayıtlardan yola çıkarak en olası görünüm tamamlandı ve böylece İsa'ya ait en gerçekçi çizime kavuşuldu.

Tabii İsa'ya ait herhangi bir DNA parçası bulunmadığı için, gerçekten neye benzediğini bilmemiz çok zor. Bu nedenle tarih boyunca olduğu gibi, günümüzde de İsa peygamberin neye benzediğini net olarak belirlememiz mümkün değil. Fakat bilimsel verileri kullanarak, sanatçıların vahşi hayal gücü ve kültürel çarpıtmalarının ötesine geçip, daha gerçekçi bir fiziksel görünümü elde etmemiz mümkün.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, bu çizime ulaşabilmek adına genetik, insan gelişimi ve büyümesi, primatoloji, paleoantropoloji (primat ve dolayısıyla insan evrimini inceleyen bilim dalı) ve insan osteolojisi (kemik bilimi) alanından gelen verilerden faydalandılar. Sadece bu da değil; beslenme bilimi, diş hekimliği ve iklim adaptasyonu gibi araştırma sahalarından gelen veriler bile bulguları etkileyebilmektedir.

İsa'yı Yeniden Oluşturmanın Zorlukları

İskeletten tespit etmenin en zor olduğu iki şey, deri ve saç rengidir. Ancak bu konudaki eksikleri gidermek için de döneme ait arkeolojik kazı alanlarından çıkarılan çizimlere bakmak mümkündür. 1. yüzyıla ait olan bu çizimler, İncil'in yazılmasından önce çizilmiştir ve bu nedenle İsa'nın açık renkte değil, koyu renkte gözleri olduğu fikrini dorğulamaktadır. Ayrıca bu çizimlere göre İsa, döneminin Yahudi geleneğine uygun bir şekilde sakal da bırakmaktaydı.

Ne yazık ki İncil'den İsa'nın saç uzunluğuna dair bir bilgi edinmek mümkün değildir. Yukarıdaki örneklerden de görebileceğiniz üzere, çoğu dindar sanatçı İsa'ya uzun bir saç vermeyi seçmektedir; ancak İncil uzmanlarının büyük bir kısmı İsa'nın daha ziyade kısa ve kıvırcık saçlı olduğunu düşünmektedir. Korintliler'e Birinci Mektup'ta şöyle yazmaktadır:

Eğer bir erkeğin uzun saçı varsa, bu onun rezilliğidir.

Uzmanlar, bu nedenle İsa'nın kısa saçlı olduğunu düşünmektedir. Bu, kesin olarak bilebileceğimiz bir şey olmasa da, İsa'nın en gerçekçi şekilde neye benzediğini tespit edebilmemiz adına önemli bir bilgi parçasıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Tabii ki İsa'nın boy uzunluğunu tespit etmek de oldukça zordur. Ancak dönemin Yahudileri'nin iskeletleri üzerinde yapılan incelemeler, ortalama Sami insanının 1.54 metre uzunlukta, ve 50 kilogram kütlede olduğunu göstermektedir. İsa, yaklaşık 30 yaşına dek dış mekanlarda marangoz olarak çalıştığı için, batılı kaynakların çizdiğinin aksine fiziksel olarak kaslı ve fit olduğunu düşünmek makuldür. Dış mekanda çalışıyor olmasından ötürü yüzü muhtemelen Güneş ışınları dolayısıyla bir miktar buruşmuş ve İsa'yı olduğundan daha yaşlı gösterecek biçimde gelişmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
27
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 50
  • İnanılmaz 39
  • Bilim Budur! 28
  • Merak Uyandırıcı! 21
  • Güldürdü 14
  • Muhteşem! 13
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 10
  • Umut Verici! 7
  • Korkutucu! 3
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Popular Mechanics | Arşiv Bağlantısı
  • J. Prag. (1999). Making Faces. ISBN: 9780714127156. Yayınevi: Texas A&M University Press.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 10:52:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3988

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Fillon, et al. İsa Peygamberin En Gerçekçi Portre Çizimi. (16 Aralık 2015). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3988
Fillon, M., Bakırcı, Ç. M. (2015, December 16). İsa Peygamberin En Gerçekçi Portre Çizimi. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3988
M. Fillon, et al. “İsa Peygamberin En Gerçekçi Portre Çizimi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 16 Dec. 2015, https://evrimagaci.org/s/3988.
Fillon, Mike. Bakırcı, Çağrı Mert. “İsa Peygamberin En Gerçekçi Portre Çizimi.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 16, 2015. https://evrimagaci.org/s/3988.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close