Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Baz İstasyonları ve Olası Zararları Üzerine Genel Bir Değerlendirme

Baz İstasyonları ve Olası Zararları Üzerine Genel Bir Değerlendirme
3 dakika
11,949
Tüm Reklamları Kapat

Bugünlerde toplumumuzun en ciddi sorunlarından birisi de şehirleşmenin beraberinde getirdiği sağlık sorunları. Bunların başlıca önem arz edenlerinden birisi de baz istasyonlarının sağlığımız üzerine etkisi. Birçoğumuz baz istasyonlarının zararlı olduğuna dair çok fazla duyum almışızdır elbette ve her eve oldukça yakın hatta bazen evin camından dahi gözükebilen bir baz istasyonu mevcuttur. Biz de bu yazımızda konuya bilimsel açıdan bakıp okurlarımızın en iyi şekilde bilgilenmesini amaçladık.

Başlarken az da olsa baz istasyonları hakkında bilgi vermemiz gerektiğini düşünüyoruz. Baz istasyonu dediğimiz şey bugün kullandığımız radyolar için yayın yapan, telefon konuşmalarını yapmamızı sağlayan bir sistemdir. Peki nasıl yapılır bu yayın ve nasıl yapacakları yayını alırlar? İşte bu noktada bizim için tehlikeli olan mikrodalgalar devreye giriyor. Bu alım ve dağıtım mikrodalgalar aracılığı ile olmaktadır. Mikrodalga dediğimiz şey ise dalga boyu 1 metre ile 1 milimetre arasında olan frekansı 0.3-300 GigaHertz(Ghz) olan elektromanyetik dalgalardır. Yani bu dalga bir çeşit elektromanyetik radyasyondur. İnsanları endişelendiren ve doğal olarak baz istasyonlarını tehlikeli yapan da bu dalga türündeki radyasyondur.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi gelelim mikrodalgaların insan vücudu üzerindeki etkisine. İlk olarak hepimizin aklına gelen en yaygın görüş kanser üzerine ve buradan başlamak istedik. Bu konuda insanlarda risk faktörü yarattığı tespit edilen kansere etki eden 3 farklı mikrodalga özelliği bulunuyor. Bunlar; mikrodalganın kendisinin kanseri oluşturması, kansere sebep olan bazı dış maddelerin hücreye girişi kolaylaştırması ve mevcut olan bir kanserin ilerlemesine sebep olmasıdır. Mikrodalgalar DNA’daki melatonini azaltarak vücudun bağışıklık sistemine zarar vermektedir. Dolayısı ile birçok kanser türüne de ortam hazırlamaktadır. Tabi ki bu etkiler birçok başka parametreye de dayanıyor mesela baz istasyonuna uzaklık ve maruz kalınma süresi gibi. Kanserin yanı sıra bu dalgalara belirli miktarın üzerinde maruz kalındığında kalp-damar rahatsızlıkları, baş ağrısı, bitkinlik, konstanrasyon bozukluğu gibi diğer sonuçlarla da karşılaşılabilir. Ama tekrardan hatırlatmakta fayda var; Yakınınızda bir baz istasyonu var diye veya mikrodalgalara maruz kaldınız diye kesin olarak kanıtlanmış bu rahatsızlıkları geçireceğiniz gibi bir kaide yok. Yalnızca bunlar karşılaşılma ihtimali olan durumlar.

1990’lardan beri artan cep telefonu ve dolayısı ile baz istasyonu kullanımından ötürü insanların sağlık endişeleri arttı. Bu endişelerin sonucunda da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) çalışmaları günümüze kadar uzanan bir araştırma yapmaya başladı. Amaçları elbette bu yayılan dalgaların insan vücudu üzerindeki etkilerini en ince detayına kadar incelemekti. Ancak yapılan oldukça fazla deneyden elde edilen özel bir hastalık söz konusu olmadı. Elbette birçok farklı çeşitte rahatsızlık görüntülendi ve WHO’nun yaptığı bir başka faydalı konu ise bu belirlenen her bir çalışmayı akademik makale halinde kaydetmiş olması. Yani söyleyebileceğimiz şu ki bu baz istasyonlarından yayılan dalgaların vücutlarımız üzerine kesin teşhisi konulmuş bir zararı yoktur ancak çeşitli sağlık problemlerine yol açabilme ihtimali vardır ve buna karşı alınabilecek bütün önlemleri almalıyız.

Baz istasyonlarının yapısı, çalışma prensibi ve üzerine yapılan çalışmalar hakkında yeterince durduktan sonra biraz da bu istasyonların yan etkilerinden korunmak için neler yapmamız gerektiği üzerinde durmalıyız. Elbette dünya da bu etkilerin farkında ve buna karşın yapılan çalışmalar mevcut. 1960 yılında Uluslar Arası Radyasyondan Korunma Komisyonu (ICRP) tarafından bir anti radyasyon standardı geliştirildi. Bu standart; çeşitli metal ve kimyasal lifler ile kaplanmış kumaş, çelik ve bitkisel lifler ve güncel polimer teknolojisi ile oluşturulmuş tekstil yapıları geliştirmektedir. Bu çalışmalar ışığında farklı frekans aralıklarına karşı oldukça yüksek oranda korunma sağlanabilmektedir ancak tekrarlamakta fayda var belirli aralıklardaki dalgalara karşı korunma sağlanabiliyor. Yani daha birçok dalga aralığına karşı dayanıklı tekstil ürünleri bulunmamaktadır ve bu aralıklarda çok fazla dalga bulunmaktadır. Yazımızı toparlamak gerekirse; baz istasyonlarının kesin teşhisi konmamış zararlı yan etkileri olduğu ve bu etkilerin çeşitli hastalıkların görülme oranını arttırdığını gördük. Baz istasyonlarının bu zararlı yan etkileri karşısında dünyada yapılan oldukça fazla çalışma olduğunu da belirtmekte fayda var. Son olarak da bu elektromanyetik radyasyondan belli ölçüde korunabilsek de halen üzerinde çalışılan ve vücudumuza etkiler bırakan bir ışıma olduğunu aklımızda bulundurursak herhalde bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olup bu bilgiler ışığında hayatımıza devam edebiliriz. Umarız siz okurlarımıza yeterli bilgi verebildik.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • A. Ahlbom, et al. Possible Effects Of Electromagnetic Fields (Emf) On Human Health - Opinion Of The Scientific Committee On Emerging And Newly Identified Health Risks (Scenihr). (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Researchgate | Arşiv Bağlantısı
  • A. Zamanian, et al. Electromagnetic Radiation And Human Health: A Review Of Sources And Effects. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: High Frequency Electronics | Arşiv Bağlantısı
  • M. Röösli, et al. Systematic Review On The Health Effects Of Exposure To Radiofrequency Electromagnetic Fields From Mobile Phone Base Stations. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
  • M. Guney, et al. 900 Mhz Radiofrequency-Induced Histopathologic Changes And Oxidative Stress In Rat Endometrium: Protection By Vitamins E And C.. (10 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Temmuz 2020. Alındığı Yer: EMF Portal | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 05:04:58 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4649

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Baş, et al. Baz İstasyonları ve Olası Zararları Üzerine Genel Bir Değerlendirme. (27 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4649
Baş, E., Bakırcı, Ç. M. (2016, October 27). Baz İstasyonları ve Olası Zararları Üzerine Genel Bir Değerlendirme. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4649
E. Baş, et al. “Baz İstasyonları ve Olası Zararları Üzerine Genel Bir Değerlendirme.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4649.
Baş, Egemen. Bakırcı, Çağrı Mert. “Baz İstasyonları ve Olası Zararları Üzerine Genel Bir Değerlendirme.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 27, 2016. https://evrimagaci.org/s/4649.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close