Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Google, Siteleri Popülerliğe Değil, Gerçek Bilgi Verme Miktarına Göre Sıralıyor!

Google'ın Yeni Site Sıralama Stratejisi, Bilim Karşıtlarını Korkutmaya Başladı Bile!

Google, Siteleri Popülerliğe Değil, Gerçek Bilgi Verme Miktarına Göre Sıralıyor!
5 dakika
8,870
Tüm Reklamları Kapat

İnternet, çöp ile doludur. Evrim karşıtlığı, aşı karşıtlığı, iklim değişimi karşıtlığı gibi safsata ve yalanlar, internetin en ön sayfalarını doldurmaktadır. Bu kişiler, popülerliklerini fikirlerinin geçerliliğinden değil, internetin açık kapılarını kullanarak sahte hesaplarla ön plana çıkarma ve insanlara duymak istediklerini pazarlama yollarıyla yaparlar. Bu durum, çoğunlukla "ifade özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmekte ve göz yumulmaktadır. Ancak ifade özgürlüğü, yalan söyleme özgürlüğü değildir. Gerçekleri çarpıtma özgürlüğü değildir. Bilimsel verileri olduğundan farklı bir şekilde yansıtma özgürlüğü hiç değildir. Prof. Dr. Celal Şengör'ün sözleriyle, "İfade özgürlüğü, zırvalama özgürlüğü değildir; fikir özgürlüğü başkadır, zırvalamak başkadır".

Eğer söz konusu şahsi görüşlerle ilgili öznel değerlendirmeler ise, elbette her insan fikrini söyleyebilir; zira tek bir gerçek yoktur (örneğin "Askerlik zorunlu olmalı mıdır?" gibi bir konuda). Ancak söz konusu yüz binlerce bilim insanının özverili emekleriyle ortaya çıkarılan, araştırılan, geliştirmek ve çürütmek için ömür harcanan, titizlikle yürütülen bilimsel araştırmalarsa, herkes haddini ve yerini bilmek durumundadır. Uğur Mumcu'nun söylediği gibi, "bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz". Zira bilgi sahibi olmadan edinilen fikirler, sadece kişinin kendisine değil, topluma da döndürülmesi güç zararlar verir. Bu nedenle, zırvanın önüne geçilmelidir. Giderek rağbet gören bu entelektüel duruşa son katılan kurum, Dünya teknoloji devi Google.

Tüm Reklamları Kapat

Google, şu anda bir internet sitesinin kalitesini ölçmek için, ona gelen trafik (tıklama) miktarını değerlendirmektedir. Daha önemlisi, başka sitelerin bağlantı vererek yönlendirdikleri siteler daha sıklıkla üst sıralarda çıkmaktadır. Buna bağlı olarak arama moturunun üst sıralarında, en çok tıklanan siteler ve başka siteler tarafından yönlendirilen siteler çıkmaktadır. Bilim ve gerçeklik düşmanları, bu sistemi manipüle ederek bir konuyla ilgili yüzlerce site açarak birbirlerine yönlendirme yaparak üst sıralara çıkmaktadırlar. Ahlak üzerinden şahsi inançlarını pazarlayan bu kişilerin, etik ve ahlak konusunda bu kadar yozlaşmış olması, bilimle ilgili yalanlar söylemeleri ve halkı alenen kandırıyor olmaları, Google gibi ilerici atılımlarıyla bilinen dev bir firmayı harekete geçirdi.

Google araştırma ekibinin şu anda üzerinde çalıştığı sistem, siteye yapılan yönlendirmeleri değil, site içerisindeki geçerli ve doğru bilgileri hesaba katıyor. Benzer şekilde, yanıltıcı, hatalı, eksik, çarpık bilgiler verenleri arka sıralara itiyor. Bunun için, yapay zekanın bir alt dalı olan Bilgi Temelli Güven sistemi kullanılıyor. Google'ın bu sistemi, Bilgi Hazinesi adını verdiği bir veri tabanıyla kıyaslama yapacak. Bu veri tabanı, Google'ın tüm interneti arşivlerken depoladığı, akademik makaleler başta olmak üzere 119 milyondan fazla internet sitesinden topladığı 2.8 milyardan fazla bilimsel ve veri temelli bilgiyi bünyesinde barındıran bir veritabanıdır. Eğer ki bir site bilim düşmanlığı, yalancılık, çarpıtma yapıyorsa ve bilimsel olarak geçerli kabul edilen gerçeklerle çelişen iddiaları gerçekmiş gibi sunuyorsa, arama motorunun sonuçlarında geri sıralarda çıkıyor. Bilimsel gerçekleri en doğru yansıtan sitelerse, daha ön sıralara yerleşiyor. Böylece insanlığın yalan değil, gerçek verilere ulaşması hedefleniyor.

Tüm Reklamları Kapat

Google Aramaları Nasıl Çalışıyor?

Google, geride bıraktığımız 10 yıl içerisinde internet arama motorları arasında rakipsiz bir şekilde liderliğini sürdürüyor. Sadece ABD'deki internet aramalarının %68'i Google kullanılarak yapılıyor. Üstelik Google, henüz hızını almaya devam eden bir şirket grafiği çiziyor, çünkü son 13 senede Google üzerinden yapılan aramaların sayısı düzenli bir şekilde artış gösterdi.

Peki artık bir bilim dalı haline gelmiş olan bu "arama" algoritmalarının arkasında yatan bilim nedir? Google, insanlara aradıklarını nasıl bulup gösteriyor? Bu infografikte, bunu çok kısa ve öz bir şekilde gösteriyoruz.

Google'ın Strateji Değişikliği Bilim Karşıtlarını Korkutuyor!

Bilimsel gerçeklerin korunması ve halkın gerçek bilgilere daha kolay erişebilmesi yönünde atılacak bu önemli adım, şimdiden bilim karşıtlarını veya bilimsel gerçekler yerine hurafeleri tercih edenleri korkutmaya başladı bile. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Google'ın şu andaki site sıralama stratejisi, insanlar arasında ne kadar popüler olduğuna dayanıyor. Bu nedenle ünlülerle ilgili dedikodu siteleri ve komplo teorileri üzerine kurulu siteler, bilimsel gerçekleri anlatan veya verilerle insanlığa katkı sağlamaya çalışan sitelerin üzerinde çıkıyor. Google, buna bir son vermek istiyor. New Scientist dergisinden Hal Hodson, Google'ın devreye sokmaya başladığı Bilgi-Temelli Güven Puanlama Sistemi'yle ilgili şunları söylüyor:

Bu yazılım, Bilgi Hazinesi adı verilen bir sisteme dayanıyor. Bu hazine, Google'ın internetten derlediği devasa miktarda bilimsel ve verisel gerçeği barındıran bir arşiv. Belli grup ve zümrelerin değil de, toplumun genel olarak üzerinde anlaştığı gerçekler, doğru bilgilere ulaşmak için iyi bir başlangıç olarak görülüyor. İçerisinde birbiriyle çelişen bilgiler barındıran siteler ise, sıralamada daha aşağılara itilecek.

Google, bu tür bir sistemi yakın geçmişte tıpla ilgili bilgilerin aranması sırasında çıkan sıralamalara deneme amaçlı olarak uygulamaya başladı. Örneğin internete "kızamık" yazdığınızda, artık doktorlar ve gerçek tıp uzmanlarının yazıları sağlık aramalarında daha üstte çıkıyor; alternatif tıp gibi güvenilmez olan veya aşı karşıtlığı gibi yalan iddialara dayanan propaganda siteleri değil...

Her ne kadar bu sistem henüz sadece deneme aşamasında olsa da, bilim karşıtı bazı güruhlar korkularını dile getirmeye başladılar. Bunun sebebi, elbette, yalanlar veya insanların duymak istedikleri şeyler üzerinden para kazanan sitelerin, gerçek bilgiler paylaşan sitelerin altında kalacağı korkusu... Örneğin, neredeyse her haberinde yanlış ve yalanlar bulunan ABD kanalı Fox News ile verdiği bir röportajda, bilimsel olmayan iddialara dayanarak iklim değişimini reddeden bir sitenin kurucusu olan Anthony Watts, şöyle söylüyor:

Ben bu durumdan çok endişeliyim. Sitem, trafiğinin çok büyük bir kısmını Google'dan alıyor. Bana kalırsa bu çok kaygan bir zemin, çünkü bir makinayla tartışamazsınız.

Benzer şekilde, yine Fox News'a bir röportaj veren muhafazakarlara yönelik araştırmalarıyla bilinen Media Research Center yöneticisi Rich Noyes, şöyle söylüyor:

Eğer bir şey liberalleri üzüyorsa, onu yalan olarak ifşa etmekte çok iyiler. Ancak eğer ki mit liberallere veya sol kanada aitse, gerçeklerle uğraşan kişiler bunları çürütmek konusunda pek de heyecanlı değil gibiler.

Bu sistemin ne zaman ve nasıl devreye gireceği henüz belli değil. Ancak ne olursa olsun, Evrim Ağacı olarak Google'ın bu kararının son derece yerinde ve mantıklı olduğunu düşünüyoruz. Zira söz konusu olan şahsi doğrular değil, bilimsel, verisel, araştırmalara dayanan gerçekler. Elbette, sırf bilim karşıtlığı yapabilmek için Google'ın popülerlik sıralamasını manipüle etmek için aynı konuda yüzlerce site açarak kendilerine trafik aktaranlara kıyasla, tek bir kaynaktan elinden geldiğince gerçek bilgiler vermeye ve halkı aydınlatmaya çalışanlar öncelikli olmalıdır. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 3
  • Tebrikler! 2
  • İnanılmaz 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • X. L. Dong. (2015). Knowledge-Based Trust: Estimating The Trustworthiness Of Web Sources. Arxiv. | Arşiv Bağlantısı
  • H. Hodson. Google Wants To Rank Websites Based On Facts Not Links. (25 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 12 Ağustos 2019. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/03/2024 11:21:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3324

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Google, Siteleri Popülerliğe Değil, Gerçek Bilgi Verme Miktarına Göre Sıralıyor!. (2 Mart 2015). Alındığı Tarih: 28 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3324
Bakırcı, Ç. M. (2015, March 02). Google, Siteleri Popülerliğe Değil, Gerçek Bilgi Verme Miktarına Göre Sıralıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved March 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3324
Ç. M. Bakırcı. “Google, Siteleri Popülerliğe Değil, Gerçek Bilgi Verme Miktarına Göre Sıralıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 02 Mar. 2015, https://evrimagaci.org/s/3324.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Google, Siteleri Popülerliğe Değil, Gerçek Bilgi Verme Miktarına Göre Sıralıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 02, 2015. https://evrimagaci.org/s/3324.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close